contact@akro.ro
0728-994472
Contact
Informatii
Produse
Acasa

Previne
depunerile de calcar

Ecologic

Eficienta
certificata

Tehnologie
patentata

Informatii


Cum functioneaza sistemul IPS?

Sistemul IPS actioneaza la nivelul structurii mineralelor din apa, care sub actiunea campului galvanic, recristalizeaza sub o alta forma mult mai putin aderenta pe suprafete. In acest mod este redus efectul de depunere de calcar de pe schimbatorele de caldura si alte suprafete ce intra in contact cu apa.

Cum se poate verifica si masura eficienta IPS?

Comparatia intre duritatea apei inainte de utilizarea IPS și dupa aceasta ar fi incorecta. Conținutul de minerale din apa nu se schimba, deci și duritatea ramane aceeasi.
Este nevoie de masuratori empirice ale cantitatilor de calcar depuse pe suprafete, iar comparatia se face intre doua cazuri cu echipamente identice, cu aceiasi parametri de functionare si ai apei, unul cu IPS, altul fara.
Prin aceasta modalitate de testare, SAT si alte laboratoare independente au confirmat ca IPS KalyxX reduce depunerile de calcar cu 75,3% in cazul incalzitorului din oțel inoxidabil și cu 76,3% in cazul incalzitorului din cupru.

Efectul sistemului galvanic este redus in cazul in care apa tratata parcurge distante mari pe conducte? [ in cazul sistemelor de irigatii, instalatii comerciale]

Relatia dintre „randament si distanta” nu a fost studiata niciodata în laborator. Dupa tratarea apei cu IPS KalyxX, structura cristalina a CaCO3 se schimba, iar recristalizarea are loc cel curand după 48 de ore. Nu excludem un usor efect negativ in cazul distantelor mai mari intre IPS KalyxX și aparatul final, de aceea, recomandam ca instalarea sa se faca cat mai aproape de aparatul final.

Echipamentul este la fel de eficient la debite foarte mici, respectiv foarte mari?

Randamentul aparatelor IPS KalyxX depinde de doi factori esentiali: campul electric creat in interior și intensitatea turbulentelor inverse. Debitul mai mare duce la turbulente mai intense. S-a investigat in laborator efectele debitului redus asupra randamentului echipamentului si s-a ajuns la concluzia ca IPS KalyxX nu isi pierde complet eficienta, dar aceasta se diminueaza.

Cat dureaza efectul tratamentului cu IPS?

Dupa trecerea prin IPS KalyxX, efectele tratamentului se pastreaza timp de 24-72 de ore, in functie de proprietatile apei tratate – compozitie chimica, pH, conductivitate etc. Apa tratata cu IPS este destinata in special consumului direct si nu utilizarii dupa o depozitare indelungata. In instalatiile industriale si de productie, care utilizeaza apa in scopuri foarte diverse, rar apar situatii in care apa este depozitata mult timp.
Se recomanda utilizarea IPS KalyxX in sisteme dinamice, adica sisteme in care apa nu stagneaza in rezervoare. In cazul depozitarii se recomanda crearea unui sistem scurt de recirculare cu o pompa și aparatul IPS KalyxX. Acesta va mentine un flux artificial prin IPS KalyxX, astfel incat calitatea apei să fie restabilita continuu.

Ce efect are temperatura asupra randamentului?

Testele efectuate demonstreaza că randamentul IPS creste usor in cazul apei fierbinti, lucru confirmat si de cresterea usoara a tensiunii intre electrozi. Aceasta afirmatie este confirmata și de feedbackul primit despre numeroase instalatii cu IPS KalyxX in bucle de recirculare. Cu toate acestea, temperatura prea mare, in combinatie cu diferitele compozitii de apa și cu debitul prea mare, poate reduce semnificativ randamentul, de aceea va recomandam sa consultati specialistii in cazul in care intentionati sa instalati IPS in circuite cu apa fierbinte (peste 65 °C).

Cu toate acestea, nu recomandam instalarea IPS în echipamente care produc aburi – diferenta de temperatura extrem de mare impiedica obtinerea randamentului necesar.

In cat timp se consuma anodul din IPS dacă este folosit in electroliti concentrati?

In cazul utilizarii normale a IPS KalyxX pentru sistemele de apa potabila, ambii electrozi sunt relativ constanti, cu o durata de functionare de pana la 10 ani. In apa cu aciditate mai mare, durata de functionare se reduce la cel mult 4 ani.

Se poate masura tensiunea in aparatul IPS?

Implicit, utilizatorul nu poate masura tensiunea. Pentru masuratori de laborator sunt necesare adaptari minore, care sa permita conectarea instrumentarului la turbinele „vitale” si monitorizarea valorii tensiunii.

Cum se schimba tensiunea in functie de debitul apei si de ionizare?

Mentionam ca valoarea tensiunii nu depinde semnificativ de parametrii de debit. Prin masuratori s-a constatat ca valoarea tensiunii este aproximativ constanta (variaza in jurul mediei) si creste doar putin (ordinul de marime: zecimi de volt) odata cu cresterea debitului.

Cea mai mare influenta asupra tensiunii intre turbinele „vitale” o are concentratia mare de minerale in apa. Cu cat aceasta este mai mare, creste si solicitarea echipamentului.

Concentratia mare de fier in apa afecteaza randamentul?

Din punct de vedere fizic, nu vedem niciun motiv ca randamentul aparatului sa fie afectat negativ de continutul de fier al apei. Afirmatiile noastre sunt sustinute si de experienta practica cu instalatiile in care echipamentele noastre au fost folosite pentru tratarea apei cu continut ridicat de fier. Acest factor nu le-a afectat randamentul. Dupa dezasamblare si verificare am observat un depozit fin de fier pe electrozi. Acesta s-a spalat cu usurinta si nu a afectat randamentul. Desigur, diferitele compozitii de apa pot afecta eficienta, fie in sens pozitiv, fie in sens negativ.

Este necesar ca aparatul IPS sa fie prevazut cu un filtru pentru eliminarea impuritatilor mecanice? La ce finete de filtrare trebuie ales?

Este recomandata o prefiltrare a apei, la o finete de maxim 50 µm, pentru alimentarea sistemului IPS.

Cat de semnificative sunt scaderile de presiune?

Materialele componente si compozitia interna a electrozilor din sistemul IPS, au fost alese astfel incat sa se obtina un randament maxim. Scaderile de presiune la trecerea prin aparat sunt neglijabile, de ordinul zecimilor de procent.

IPS KalyxX are si efect antibacterian ? Cum se realizeaza?

IPS KalyxX BlueLine asigura efecte antibacteriene folosind electrozi de argint si prezenta campului electric, care accentueaza efectul. Testele de laborator au demonstrat o reducere de 40% a incarcaturii de E. Coli datorita compozitiei folosite in IPS KalyxX BlueLine. Atentie: aceasta nu este functia principala a aparatului, care ramane recristalizarea structurii calcarului, iar efectul antibacterian este o proprietate suplimentara, pozitiva.

Este posibil ca apa care trece prin sistemul IPS sa isi schimbe coloritul?

Sistemul IPS actioneaza numai asupra structurii fizice a mineralelor prezente in apa. Aceste modificari se petrec la nivel microscopic si de obicei nu sunt vizibile cu ochiul liber. Cu toate acestea, dacă apa este extrem de dură, după tratament poate capata un aspect usor albicios. Fenomenul nu are efect negativ asupra utilizatorului. Dimpotriva. Mineralele importante pentru sanatatea omului raman in apa, in loc sa se depuna pe peretii aparatului.
„Apa alba” poate sa apara si in urma efectului TGP folosit de aparatele IPS, intrucat in camera de tratare apar turbulente, ceea ce separa aerul din apa si il disperseaza in bule foarte mici. O asemenea turbiditate a apei nu prezinta absolut niciun pericol si nu are efecte negative asupra gustului și calitatii apei și nici asupra sanatatii consumatorului. Aerul din apa se elimina treptat, ceea ce inseamna ca, daca apa sta cateva minute, bulele dispar, turbiditatea se pierde, iar apa devine din nou limpede.

Care este temperatura maxima de operare

Echipamentul este conceput pentru o temperatura maxima de operare de 95°C. Pentru a obtine eficienta maxima se recomanda sa nu se depaseasca temperatura de 65°C. Intervalul optim de temperatura este de 4-35°C.